Legatul cărților, de I. Caramalâu
Cartea Românească, colecția Cunoștințe folositoare, sedia D: Știința aplicată, no. 27.
Author(s): I. Caramalâu
Series: colecția Cunoștințe folositoare
Edition: prima editie
Publisher: Cartea Românească
Year: 0
Language: Romanian
Commentary: Digitized by Atelierele Albe.
Pages: 36
City: București
Tags: fotografie, carti, brosura, caramalau
Lămurire
Fiecare dintre știutorii de carte are două datorii față de cărțile ce-i alcătuesc hrana sufletească.
Una este acea de a le citi, căpătând din ele atâtea cunoștinți frumoase și folositoare în viață.
Cea de a doua este de a le îngriji cât mai bine. Aceasta cu atât mai mult cu cât odată citite fac oarecum parte integrantă din persoana noastră, din care cauză li se cuvine aceași îngrijire ca și nouă înșine.
După cum avem grijă să dăm corpului nostru o haină curată și bine lucrată, tot așa și față de cărți avem datoria să le dăm o îmbrăcăminte, măcar spre a le păstra.
Acestă îmbrăcăminte în limbajul legătorului înseamnă „a lega și cartona o carte“.
O bibliotecă, ori cât de puține volume ar cuprinde, când este metodic orânduită iar cărțile sunt îngrijit îmbrăcate, face oricui impresie plăcută.
Această nouă îmbrăcăminte, de recomandat, costă mult, când o face un legător de cărți; este cu mult mai bine a învăța fiecare dintre noi meșteșugul „de a lega și cartona“, căci este ușor, plăcut și cu puțină cheltuială.
Totodată facem și o economie, cu care putem cumpăra alte cărți, mărind biblioteca.
La prima încercare, desigur, se va simți o oare care stângăcie; cu puțină bunăvoință și exercițiu dispare după puțin timp. La urma urmei ajunge o ocupație plăcută.
Pentru ca munca noastră să nu fie înzadar, trebue să ținem seamă de unele norme; avem nevoe de unele unelte fără de cari nu putem lucra, precum și de ceva material.
Broșura de față are tocmai scopul de a da indicații asupra a tot ce e nevoe, ca unelte și material, precum și a îndruma pe orcine spre meșteșugul legătoriei.