Mihai Ioan Botez, neurolog de renume mondial, a fost profesor titular la Facultatea de Medicină a Universității din Montreal, medic emerit și director al Unității de Cercetare multidisciplinară în neurologia comportamentului la Spitalul Hôtel-Dieu din Montreal. A fost membru de onoare al Academiei Române, fiind cunoscut pe plan internațional pentru lucrările de pionierat privind rolul circuitelor cortico-subcorticale în comportamentul umane și animal și, în anii '90, pentru descrierea unor reflexe arhaice, a agnoziei vizuale statice, a semiologiei amuziei și a relațiilor dintre vitamine și neurotransmițători.
A publicat peste 300 de articole științifice și a colaborat la cererea editorilor la diverse tratate enciclopedice ca: Handbook of Clinical Neurology (Amsterdam-New York), Encyclopedie Medico-Chirurgicale (Paris), Encyclopedia of Human Behavior (San Diego), Dictionary of Neuropsychology (Oxford).
Neuroștiințele au cunoscut o dezvoltare extraordinară în cursul anilor '90 ai secolului trecut. A doua ediție a cărții profesorului Mihai Ioan Botez în limba franceză, tradusă în limba română, reprezintă o sinteză a cunoștințelor epocii în neurologia comportamentului cognitiv. Noul sistem de gândire și de abordare a diferite discipline constituie preludiul cercetărilor secolului XX, fiind bazate pe reconsiderarea ansamblului științelor neurale prin prisma unei optici pluridisciplinare, profitabilă bolnavilor, învățământului și cercetării. Scrisă de specialiști recunoscuți pe plan internațional, în carte sunt tratate împreună aspectele de diagnostic - via clinică, imagistică metabolică și neurochirurgie - și aspectele terapeutice la bolnavii cu tulburări ale comportamentului motor și cognitiv. Cartea a fost concepută într-un spirit pedagogic și se adresează rezidenților în medicină internă, neurologie, psihiatrie, neurochirurgie, studenților în psihologie, precum și celor interesați în readaptarea tulburărilor cognitive și de limbaj. Este un excelent volum de referină, care va fi utilizat de toți cei care tratează în practica de zi cu zi sindroame cerebrale organice (accidente vasculare cerebrale, demențe sau patologii traumatice) care reprezintă probleme majore ale medicinii moderne. În ansamblu, cartea se adresează tuturor celor care lucrează în domeniul sănătății mintale.
Author(s): Mihai Ioan Botez (ed.)
Edition: 2
Publisher: Editura Medicală
Year: 1996
Language: Romanian
Pages: 375
City: Bucharest