Emek, Türkiye İşçi Partisi (TİP) çevresince, 1970 yılında aylık olarak yayınlanmaya başlamıştır. Sahipliğini Şaban Erik, genel yayın müdürlüğünü Nurettin Pirim ve M. Ali Uğur yapmıştır.
Series: 6
Publisher: Türkiye İşçi Partisi
Year: 1970
Language: Turkish
Pages: 96
TİP (1961-1988) ve Parti Örgütü, Çalışma Ekipleri/3
4. Büyük Kongre'ye Giderken: Çalışma Ekiplerine Dayalı Derinliğine Örgütlenme ve Bilimsel Sosyalizmi, Propaganda ve Ajitasyon Yöntemlerini Öğretmeye Dayanan Bir Eğitim Parti İçin Zorunluluktur
"Bilindiği gibi, partimiz kurulduğundan beri, ortamı hazırlamak, sosyalist hareket ve düşünceye emekçi yığınları ısındırmak için daha ziyade merkezden yapılan genel nitelikteki propagandalara ve büyük mitingler gibi gene aynı nitelikteki eylemlere ağırlık vermişti.
Oysa artık parti hayatının bu aşamasındaki görevler tamamlanmış ve yeni bir döneme gelinmiştir. Bu yeni dönemde partinin bizzat fiili bir güç haline gelmesi ve işçi ve diğer emekçi sınıflara daha etkin bir şekilde öncülük yapması gerekmektedir. Bunun için de partinin daha sıkı bir şekilde örgütlenmesi ve üyelerin de eğitilmeleri zorunludur. Zaten örgütlenme ve eğitim birbirlerinden ayrılamayan ve ayrıca ancak eylem içinde çözümlenebilen meselelerdir. Gerçekten, ne eylemsiz örgüt, ne örgütsüz eylem ve ne de bunlardan kopuk bir eğitim düşünülebilir.
Örgütlenme konusunda, parti üyelerinin toplumsal bileşimi içinde, işçi kökenli üyelerin nisbi ağırlığını artırmak ve bunun için de özellikle sanayi bölgelerinde derinliğine örgütlenme çabalarına büyük bir önem vermek gerekir.
Derinliğine örgütlenme;
1) Üyelerin kâğıt üzerinde değil, gerçekten üye durumunda bulunmaları;
2) Bunun için üyelerin eğitilip sosyalist bilinçlerinin yükseltilmesi;
3) Yeni üye yazımında, parti üyelerinin toplumsal bileşiminin, işçi kökenli üyelerin mutlak ve nisbî ağırlığını artırıcı yönde geliştirilmesi;
4) Her üyenin mutlaka bir çalışma ekibinde - komitede - görevli bulunması;
5) Ve bu çalışma ekiplerinin de, bir kan dolaşımı sistemi gibi, işçi ve diğer emekçi yığınların çalışma ve yaşama yerlerine göre kademe kademe örgütlenmeleri ile gerçekleşir ve gelişir.
Emekçi yığınlar içine etkin bir şekilde kök salmak, işçi ve emekçi yığınların mücadelesine önderlik etmek ve bu mücadeleleri sosyalist devrim mücadelesinin bir parçası haline getirmek ancak böylece mümkün olabilir.
Derinliğine örgütlenme, bir başka deyişle, parti birimlerinin partisiz emekçi yığınlar içine nüfuz etmesi, bu nüfuzunu gittikçe derinleştirmesi, yani işçi ve diğer emekçi sınıflar arasında dal budak salması demektir.”
Emek Dergisi, Sayı 6, Kasım 1970, s. 3-4.