Românii din Voivodina (Serbia): însemnări etnologice privind habitatul şi populaţia, Ioan Godea. Editura Etnologică, 2013, 94 pagini.
Author(s): Ioan Godea
Edition: 1st edition
Publisher: Editura Etnologică
Year: 2013
Language: Romanian
Commentary: scan by sdr, ocr by epistematic
Pages: 96 [94]
City: București
Ioan Godea s-a născut în satul Mocirla (Lunca Teuzului) – Vasile Goldiş, astăzi – la 16 iunie 1943. Satul Mocirla – în existenţa lui – chiar dacă este o localitate mică, a dat foarte mulţi intelectuali.
Şcoala primară şi gimnazială o urmează în centru comunal Beliu. Următorul pas este Liceul Teoretic din Beiuş, unitate de învăţământ de elită şi cu tradiţie în învătământul românesc.
Dă examen de admitere la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj şi este admis la Facultatea de Istorie-Filozofie a Universităţii. În anul 1968 obţine Diploma de Licenţă în Istorie, sub directa coordonare a profesorului Ştefan Pascu.
Alege la repartiţie localitatea Vadul Crişului (Bihor), catedra de istorie. Aici rămâne doar un an. Pentru că voia altceva, se transferă la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, unde îl vom găsi până în anul 1978, la secţia etnografie.
Anul 1978 este şi anul în care obţine titlul de Doctor în Istorie, cu lucrarea: Ziarul „Românul” din Arad şi aspecte ale problemei naţionale din Transilvania (1911-1918), republicată de Editura de Vest Timişoara în anul 2011. Se mută la Timişoara tot în 1978, unde îşi desfăşoară activitatea în cadrul Muzeului Banatului, până în 1983, an în care este invitat în Canada la un „Congres de antropologie”, primind cu mare greutate şi peripeţii aprobarea de participare la Congres. Hărţuiala şi stressul la care a fost supus îl determină să rămână în Canada. A plecat împreună cu soţia şi i-a fost mai uşor să facă acel pas.
Se întoarce în ţară în primele luni ale anului 1990 iar Ministrul Culturii de atunci, Andrei Pleşu, îi oferă postul de director al Muzeului Satului. În 1997 a avut loc un eveniment nefericit la Muzeul Satului iar conducerea Ministerului Culturii de la acea vreme „a găsit” ţapul ispăşitor şi i s-a desfăcut contractul de muncă. După ani buni de aşteptări prin sălile – „timp pierdut” – tribunalelor, justiţia îi dă câştig de cauză iar profesor doctor Ioan Godea are putinţa de a creea un luciu de apă – o pescărie – în suprafaţă de 0,80 ha în comuna Bârsa. Alimentarea cu apă se face din Canalul Morilor, prin „călugării“ puşi în malul Canalului. Suma primită ca despăgubire a fost folosită pentru realizarea unui obiectiv, necesar (economic) dar totodată şi un refugiu în mijlocul naturii, unde timpul are o altă curgere.
Ioan Godea s-a căsătorit cu Ana (Nuţa) Grec – profesoară de Ştiinţe Naturale – în anul 1972. Nuţa (Grec) Godea este născută şi crescută în localitatea Bârsa. În anul 1998 familia Ioan şi Nuţa Godea s-au retras la Bârsa, în casa părintească a soţiei, la nr. 126, unde pe dânsa o găsim şi azi.
Chiar dacă profesorul Ioan Godea a locuit în Bârsa, el a continuat să lucreze la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, secţia etnografie. Concomitent cu activitatea de muzeograf îşi reia şi activitatea didactică, la care – de fapt, nu renunţase niciodată, ca profesor la Facultatea de Arhitectură în cadrul Universităţii din Oradea. Nu a încetat să publice lucrări de specialitate şi unele de referinţă.
Profesorul Ioan Godea primeşte titlul de Profesor Universitar Titular la disciplina de Istoria Arhitecturii Universale, susţinând lucrarea: „Etnologia română contemporană”, Lexicon bibliografic ilustrat, la data de 1 octombrie 2004.