Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας, 2015. — 231 σ.
Η παρούσα έκδοση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου 18-μηνου σχεδίου με θέμα την Αντιμετώπιση της Ρητορικής, Συμπεριφορών και Εγκλημάτων Μίσους στην Κύπρο (
Confronting Hate Speech, Behaviour and Crimes in Cyprus) το οποίο ανέλαβε το Ινστιτούτο Ερευνών ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ τον Απρίλιο του 2014 και συγχρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν και τη Νορβηγία μέσω του χρηματοδοτικού μηχανισμού EEA GRANTS και από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Στα πλαίσια του σχεδίου θα υλοποιηθούν μια σειρά από δράσεις, περιλαμβανομένης της παρούσας μελέτης, η οποία στοχεύει σε μια, κατά το δυνατόν, ολοκληρωμένη έρευνα και καταγραφή της έκτασης του προβλήματος της ρητορικής, συμπεριφορών και εγκλημάτων μίσους στο κοινωνικό περιβάλλον της Κύπρου (στην ελληνική και την τουρκοκυπριακή κοινότητα). Η μελέτη οριοθετεί το ιστορικό, το σύγχρονο, καθώς και το νομικό πλαίσιο του ζητήματος, αξιοποιώντας δευτερογενή, αλλά και πρωτογενή στοιχεία.
Το δεύτερο στάδιο του σχεδίου περιλαμβάνει το σχεδιασμό και δημιουργία ενός εκπαιδευτικού εργαλείου, απώτερος στόχος του οποίου είναι να καταστεί ένα μέσο για την προώθηση της ανεκτικότητας, της αποδοχής της διαφορετικότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη νέα γενιά που αποτελεί την πιο ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού που βρίσκεται στη διαδικασία της αυτο-ανάπτυξης. Το εργαλείο αυτό θα απευθύνεται ειδικά σε παιδιά ηλικίας 12-14 ετών, μια ηλικία κρίσιμη στον καθορισμό του πλαισίου στάσεων και συμπεριφορών του κάθε ατόμου.
Με την ολοκλήρωση της δημιουργίας του εκπαιδευτικού εργαλείου θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από εργαστήρια κατάρτισης εμπλεκόμενων φορέων από τους τομείς της εκπαίδευσης, των ΜΜΕ, των οργανώσεων νεολαίας, των οργανώσεων δασκάλων και καθηγητών, των bloggers, της κοινότητας ΛΟΑΤ και των οργανώσεων μεταναστών, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες πληροφορίες και οδηγίες χρήσης του.
Το τελικό στάδιο του προγράμματος θα προχωρήσει στις δράσεις δημοσιοποίησης του σχεδίου. Η διάδοση του έργου θα είναι πολλαπλή και θα διαρκέσει καθόλη τη διάρκεια του σχεδίου. Για τη μέγιστη διάδοση του σχεδίου ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες δράσεις: 1) Παραγωγή βίντεο σποτ 2) Δημιουργία ιστοσελίδας 3) Διάδοση του εκπαιδευτικού εργαλείου 4) Διάδοση στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης 5) Αρθρογραφία στον Τύπο 6) Ειδική έκδοση του Ενημερωτικού Δελτίου του ΠΡΟΜΗΘΕΑ 7) Ραδιοφωνική εκπομπή 8) Ενημερωτικά φυλλάδια 9) Διαφημιστικό υλικό 10) Διαδικτυακή Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης του κοινού 11) Διάδοση μέσα από διαδικτυακά μπλογκ 12) Συνέδριο με θέμα: «Αντιμετώπιση της Ρητορικής, Συμπεριφορών και Εγκλημάτων Μίσους: Η περίπτωση της Κύπρου».