Theorie des Krieges: Clausewitz, Marx, Engels, Lenin
«Μεγάλο μέρος αυτού του βιβλίου πραγματεύεται τις απόψεις του Marx και των μαρξιστών ή μαρξιστών-λενινιστών πάνω στον πόλεμο, και θα ήθελα με δύο λόγια να εξηγήσω γιατί θεωρώ τις αναλύσεις αυτές πάντοτε ουσιώδεις και καίριες από θεωρητική άποψη. Η κατάρρευση του κομουνισμού γέννησε σε πλείστους όσους την εντύπωση ότι η ενασχόληση με στοχαστές όπως οι Marx και Engels δεν έχει πλέον αντικείμενο κι ότι βιβλία που συζητούν τις θέσεις τους ανήκουν εξίσου στο παρελθόν όσο κι ο Ψυχρός Πόλεμος. Όμως η σκέψη του Marx έχει μια δεύτερη ιστορία, πολύ διαφορετική από κείνη που συνέδεσε το όνομά του με το σοβιετικό καθεστώς και τη σοβιετική αυτοκρατορία. Είναι η ιστορία της βαθύτατης, άμεσης και έμμεσης επίδρασής της πάνω στις κοινωνικές επιστήμες του 20ού αιώνα, οι οποίες, ακριβώς και προ παντός στις χώρες της Δύσης, σίγουρα δεν θα ήταν ό,τι είναι σήμερα χωρίς το έργο του Marx, δηλαδή χωρίς την προβληματική του εντελώς ανεξάρτητα από τις λύσεις του». Κάποιος όπως ο Max Weber, που σίγουρα δεν αποδεχόταν τις λύσεις του, είπε ήδη το 1919 ότι χωρίς τον Marx και τον Nietzsche οι μεταγενέστεροι κοινωνικοί επιστήμονες δεν θα ήσαν σε θέση να δώσουν ό,τι καλύτερο έδωσαν [...] (Από τον πρόλογο στην ελληνική έκδοση)
Η Ευρωπαϊκή Κριτική για τη γερμανική έκδοση του έργου:
«Ο Κονδύλης έγραψε ένα σημαντικό βιβλίο, το οποίο, προ παντός χάρη στην αντιπαράθεσή του με την καθιερωμένη έρευνα, ανήκει στα γονιμότερα πράγματα που γράφτηκαν για τη θεωρία του πολέμου μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έσφαξε πολλές "ιερές αγελάδες" της δυτικοφιλελεύθερης Ιστορικής και πολιτικής επιστήμης». (Der Staat, Βερολίνο)
«Ο Κονδύλης πέτυχε κατά εντυπωσιακό τρόπο να ερμηνεύσει από νέα σκοπιά τον Clausewitz και να δείξει τη διάσταση εκείνη της σκέψης του που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως πολιτική φιλοσοφία... Το βασικό επίτευγμα του νέου βιβλίου του Κονδύλη είναι μια καινούργια ερμηνεία του Clausewitz, η οποία πείθει τον αναγνώστη τόσο από την άποψη του περιεχομένου όσο και με την αυστηρή συλλογιστική της». (Etappe, Φρανκφούρτη)
«Όπως οι προηγούμενες εργασίες του Κονδύλη, έτσι και αυτό το βιβλίο χαρακτηρίζεται από την εξαιρετική ικανότητα να συνδυάζει τη δύναμη της θεωρητικής επεξεργασίας με τη συστηματική ανακατασκευή των ιστορικών φαινομένων, ξεκινώντας από ένα αντικείμενο ειδικό, όπως ο πόλεμος, αλλά συνάμα κεντρικό λόγω της σημασίας και της επικαιρότητάς του». (Filosofia Politica, Μπολώνια)
«Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για μιαν επανάσταση στην ερμηνεία του Clausewitz... ύψιστη ερμηνευτική δεξιοτεχνία... Χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, η μελέτη του Κονδύλη διεκδικεί τα σκήπτρα της μόνης έγκυρης ερμηνείας του Clausewitz από το αντίστοιχο έργο του Raymond Aron». (Neue Zurcher Zeitung, Ζυρίχη)
«Ο Κονδύλης έγραψε αναμφίβολα ένα βιβλίο που μας λέει δυσάρεστα πράγματα. Αλλά ακριβώς γι' αυτό είναι ένα σημαντικό βιβλίο». (Der Standard, Βιέννη)
Author(s): Παναγιώτης Κονδύλης
Series: Ιστορική Βιβλιοθήκη
Edition: 2
Publisher: Θεμέλιο
Year: 1997
Language: Greek
Pages: 435
City: Αθήνα
Πρόλογος
Πρόλογος στην ελληνική έκδοση
Ι. Πόλεμος και πολιτική: Clausewitz
1. Προκαταρκτική παρατήρηση
2. «Αμιγής» και «Πραγματικός» πόλεμος στην προοπτική της ανθρωπολογίας και της φιλοσοφίας του πολιτισμού
3. Πόλεμος και πολιτική ή βία και ισχύς
4. Ο δρόμος προς τη σύνθεση
5. Η ιστορική θεώρηση και πραξεολογία
6. Η μέθοδος και η φιλοσοφία
ΙΙ. Παρέκβαση Α': «Πολιτικοί» και «Στρατιωτικοί»
ΙΙΙ. Παρέκβαση Β': Πόλεμος εκμηδενίσεως, Ολοκληρωτικός πόλεμος, Ατομικός πόλεμος
IV. Πόλεμος, οικονομία και κοινωνία: Marx και Engels
1. Γενική παρατήρηση
2.Το κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο του πολέμου και οι σχέσεις οικονομικής και πολιτικής ισχύος
3. Ο στρατός και οι κοινωνικές του λειτουργίες
4. Πόλεμος και επανάσταση
5. Στρατηγική και τακτική
6. Ανταρτοπόλεμος και πολιτοφυλακή
V. Παρέκβαση Γ': Πόλεμος και μαρξιστική-λενινιστική αντίληψη της Ιστορίας
VI. Πόλεμος και επανάσταση: Λένιν
1. Προκαταρκτική παρατήρηση
2. Πολιτική και πόλεμος ή Λένιν και Clausewitz
3. Λειτουργία και τυπολογία του πολέμου
4. Στρατός και τακτική
VII. Παρέκβαση Δ': Το σοβιετικό στρατιωτικό δόγμα
VIII. Ο θερμός πόλεμος μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
1. Η κλασική θεωρία του πολέμου και η «Νέα στρατιωτική επανάσταση»
2. Η ουτοπία του αμιγούς τεχνολογικού πολέμου
3. Η ποικιλομορφία του πολέμου και η πολιτική της αιτιολογία
IX. Επίμετρο στην ελληνική έκδοση: Γεωπολιτικές και στρατηγικές παράμετροι ενός ελληνο-τουρκικού πολέμου
Πίνακας των αναφερόμενων έργων
Index Nominum
Index Rerum