D. MANOLESCU, Gh. NICULESCU
Tînărul fotograf, Editura Tineretului, București, 1961
Dat la cules 06.12. 1960.
Bun de tipar 20.03.1961.
Apărut 1961
Tiparul executat sub corn. nr. 2124 la
Combinatul Poligrafic Casa Scînteii „I.V. STALIN", Bucureşti - R.P.R.
CÎTEVA CUVINTE DESPRE ÎNCEPUTURILE FOTOGRAFIEI
Se pare că învăţatul grec Aristotel, care a trăit acum vreo 2400 de ani, a fost primul om care a putut prinde o imagine într-o cameră obscură. Iată cum se crede că s-au petrecut faptele:
Într-o zi Aristotel, fiind obosit şi vrînd să se odihnească, a tras draperiile de stofă în dreptul ferestrei, ca să intre cit mai puţină lumină în camera sa. Deodată, a observat pe peretele opus imaginea răsturnată a unui om care se plimba. Intrigat de ceea ce vedea a tras repede draperiile din dreptul ferestrei şi a privit
în afară, descoperind pe cel care provocase apariţia imaginii pe perete. Repetind experienţa, Aristotel a observat că draperia de stofă avea o gaură mică, prin care se proiectau pe perete razele de lumină din afară. Deşi nu a putut să dea o explicaţie ştiinţifică acestui fenomen, Aristotel făcuse totuşi o mare descoperire:
reuşise să prindă o imagine într-o cameră întunecată.
După aproximativ 1 900 de ani de Ia această descoperire, celebrul pictor şi savant italian Leonardo da Vinci a fost primul care a dat o explicaţie ştiinţifică formării imaginii în camera obscură.
Author(s): D. Manolescu, Gh. Niculescu
Edition: 1st
Publisher: Editura Tineretului
Year: 1961
Language: Romanian
Commentary: Digitized by Atelierele Albe.
Pages: 306
City: București