תקציר בעברית: ראשי ערים, שרים, חברי כנסת וכן נבחרי ציבור ונושאי משרות ציבוריות אחרים (להלן: משרתי ציבור) מקיימים פעילות ענפה ברשתות החברתיות. הם מפרסמים מגוון תכנים, מעבירים לציבור מסרים חשובים, פונים לעמיתיהם וחוסמים משתמשים אחרים. מהו הדין החל על פעולות אלו של משרתי ציבור ברשתות החברתיות?
המאמר טוען כי על-מנת לקבוע מה הדין החל על פעולות אלו, יש להבחין בין פעילות פרטית, פעילות ציבורית ופעילות שלטונית של משרתי ציבור. נקודת המוצא של המאמר היא בתיאוריית "שני הגופים של המלך", המבחינה בין פעולה פרטית, שעליה חלים דיני המשפט הפרטי, לבין פעולה שלטונית, שעליה חלים דיני המשפט הציבורי. המאמר מבקש לשכלל תיאוריה זו ולהוסיף התייחסות לפעולה ציבורית, שגם עליה יחולו דיני המשפט הציבורי אך באופן גמיש יותר. לאחר דיון תיאורטי התומך בטענות אלו, המאמר מראה ביטויים שונים של ההבחנה בין שלושת הכובעים – הפרטי, הציבורי והשלטוני – בפסיקה הישראלית.
בהמשכו המאמר מסביר כיצד ההבחנה בין שלושת הכובעים של משרתי ציבור משפיעה על ברירת הדין החל על פעולותיהם ברשתות החברתיות. המאמר מצביע על שלושה מרכיבים הכרחיים של הרשתות החברתיות (רשתות, מַסָדוֹת (פלטפורמות) ומשתמשים), ומסביר כיצד הם משפיעים על אותה הבחנה. המאמר גם מתאר את השימוש בפועל של משרתי ציבור ברשתות החברתיות. נוסף על כך המאמר מנתח את הפסיקה הרלוונטית בישראל ובארצות-הברית לאור תיאוריית שלושת הכובעים ולאור מאפייניהן של הרשתות החברתיות ושל פעילותם של משרתי ציבור בהן.
לבסוף המאמר מציע ארבעה תבחינים מעשיים ופשוטים לסיווג פעולות של משרתי ציבור ברשתות החברתיות לפעולות פרטיות, לפעולות ציבוריות ולפעולות שלטוניות, וממחיש כיצד סיווג זה משפיע על הדין המהותי החל על אותן פעולות.
Author(s): תומר קנת
Publisher: משפט וממשל כה
Year: 2021
Language: Hebrew
Pages: 64